Online schaken voor geld en gokken op schaak

In 2001 werd de komst van onlinechess.com aangekondigd. Dit zou de eerste website worden waarop twee spelers tegen elkaar kunnen schaken voor cash. Er worden ook opties geboden om te schaken zonder dat hiermee geld gemoeid is, voor spelers die nog niet oud genoeg zijn of die gewoon geen geld in willen zetten. Om in te kunnen zetten op een partij moet je 18 jaar of ouder zijn. Je moet een account openen en hierop een minimumbedrag van 25 dollar overmaken middels het gebruik van een creditcard. Als je account eenmaal actief is, dan kun je tussen de 2 dollar en 25 dollar per partij inzetten. Er zit ook een maximum op het bedrag dat je per dag kunt verliezen. Je kunt maximaal 200 dollar per dag verliezen en maximaal 1.000 dollar per maand.

Regelgeving

Ten tijde van de lancering van onlinechess.com werd geld inzetten op een online schaakpartij nog niet gezien als gokken. Toch was het wel verboden in Arizona, Californië, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Indiana, Louisiana en diverse andere staten. In die 17 staten waren namelijk wetten en regels van kracht die het inzetten van geld op dit soort skilled games verboden.

Gokken op schaken: Tata Steel-toernooi

Over de jaren is het schaken voor geld en het gokken op partijen toegenomen. Bij bookmakers kun je tegenwoordig wedden op diverse schaaktoernooien. Tijdens het Tata Steel-toernooi kon bij bookmaker BestBetting worden gewed. Als je wedde op de regerend wereldkampioen uit die tijd, Viswanathan Anand uit India, dan won je met een inzet van 10 dollar slechts 9 dollar. Als je wedde op Levon Aronian, dan waren de odds 13 tegen 10 en voor Hikaru Nakamura waren ze 5 tegen 2. Dat Nakamura hoog stond in de weddenschap had meer te maken met de kwaliteit van zijn tegenspelers dan die van Nakamura zelf. Hij moest het opnemen tegen sterke spelers.

Mogelijke problemen met gokken op schaken

Organisatoren van schaaktoernooien zijn altijd op zoek naar manieren om het toernooi en schaken in het algemeen te promoten. Het kunnen gokken op schaken is hiervan een manier. Op deze manier kan namelijk interesse in de schaaksport worden gestimuleerd, zelfs bij mensen die niet echt fan zijn van het schaken zelf. Echter, in veel landen is dit niet legaal en het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Net zoals bij andere sporten kan een speler ervoor kiezen om tegen zichzelf te wedden en vervolgens met opzet de wedstrijd te verliezen. Van de andere kant gezien kan hij ook op zichzelf wedden en vervolgens proberen om zijn tegenstanders om te kopen om tegen hem te verliezen. Al zal dit wellicht niet snel gebeuren bij de echt grote spelers, omdat die alleen al voor hun ego graag willen winnen.

Is schaak spelen voor geld gokken?

Het wedden op een vaardigheid, zoals schaken, wordt over het algemeen gezien als een ander fenomeen dan puur gokken, waarbij geld wordt ingezet op de volledig random uitkomsten die normaal bij het wedden komen kijken. Schaken is geen kansspel en gokspellen zijn dat wel. Bij een gokautomaat kun je immers geluk hebben, maar zijn geen vaardigheden betrokken. Zo verschillen sportwedstrijden van een spel als roulette, omdat bij sport meer vaardigheden komen kijken. Daarbij is sport natuurlijk niet speciaal ontwikkeld om op te gokken, zoals gokspellen dat wel zijn.

Verhouding tussen gokken en expertise

We kunnen dus stellen dat het spelen van roulette of een ander casinospel dus puur gokken is. Poker en het wedden op sport hebben wel elementen van gokken, maar je wedt tegelijkertijd ook op je eigen vaardigheden (of die van de persoon waarop je wedt) en per sport en persoon verschilt de verhouding tussen vaardigheid en gokken. Het wedden op schaken draait echt puur om expertise. Het enige dat aan het toeval kan worden toegeschreven is of je met wit of zwart mag beginnen, verder komt alles neer op vaardigheden. Als je er geen geld op zou inzetten, dan zou het in het geheel niet als gokken worden gezien.

Verschil in intentie

Er is nog een verschil met regulier gokken. Je kunt het inzetten van geld op je spel namelijk gebruiken om goede tegenstanders aan te trekken, omdat de partijen immers interessanter worden. Op deze manier gebruik je het wedden om iets te bereiken en dat wordt doorgaans niet gezien als gokken. Je zou het kunnen zien als een investering. Als je echter graag wilt gokken en schaken is voor jou de beste manier, dan zet je een spel op om gokken mogelijk te maken. In dat geval kan het wel worden gezien als gokken. Het verschil zit hem hier dus in met welke intentie een spel wordt gestart.