Bekende schakers

In dit artikel lees je meer over enkele bekende schakers. Zoals je zult zien heeft Denemarken veel schakers voortgebracht, maar op dit moment is er in Nederland ook een rijzende ster: Anish Gigi. De meeste van deze schakers zijn grootmeesters. Grootmeester is de hoogste titel die een schaker kan behalen, afgezien van de titel wereldkampioen. De titel wordt toegekend door de FIDE, de wereld schaakbond. De titel van grootmeester geeft aan dat een schaker een zeer sterke speler is of is geweest, want als je de titel eenmaal hebt verkregen, dan behoud je deze je hele leven. Tot 1950 was de titel grootmeester nog geen formele aanduiding, maar sinds 1950 is de FIDE de verschillende titels en de toekenning van deze titels gaan reguleren.

Anish Giri

Anish Giri werd in 1994 geboren in Rusland, maar woont sinds 2008 in Nederland. Tussendoor heeft hij ook nog enkele jaren in Japan gewoond. Als schaker komt hij al jaren uit voor Nederland. Hij is een echt wonderkind en kreeg de titel van grootmeester al toen hij nog maar 14 jaar oud was. Anish Giri is viervoudig winnaar van het Nederlands kampioenschap schaken. Hij won in 2009, 2011, 2012 en 2015. In 2010 won hij in groep B het Corus-toernooi, dat nu bekend is als het Tata Steel-toernooi. Van het Tata Steel-toernooi is hij tegenwoordig ambassadeur. Giri representeerde Nederland vier keer bij de Schaakolympiade. Hij is momenteel de sterkste Nederlandse grootmeester.

De successen van Giri

Anish Giri staat op dit moment op een twaalfde plek in de ranglijst van de FIDE. In 2015 stond hij zelfs een tijdje in de top vijf. In 2011 wist hij een opvallend succes te behalen. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament wist hij namelijk Magnus Carlsen te verslaan. Carlsen was de toenmalige (en huidige) aanvoerder van de FIDE-ranglijst. Anish Giri versloeg Carlsen in 22 zetten terwijl hij speelde met zwart. In 2014 werd hij tweede op ditzelfde toernooi. In 2015 werd hij opnieuw tweede, al was het toen een gedeelde plek. Hiermee drong hij door in de top vijf van de FIDE-ranglijst. In 2017 won Giri het Reykjavik Open. Giri’s vrouw Sopiko Guramishvili is eveneens schaker.

Sopiko Guramishvili

Sopiko Guramishvili is een Georgische schaakster. Ze werd in 1991 geboren. In 2003 werd ze derde op het Europese kampioenschap voor deelnemers onder de 12 jaar en ook nog eens tweede op het wereldkampioenschap in dezelfde leeftijdsklasse. In 2006 behaalde ze een nieuw succes door eerste te worden op het wereldkampioenschap voor junioren. In 2007 verkreeg ze de titel van internationaal meester bij de vrouwen en in 2009 kreeg ze de titel van grootmeester bij de vrouwen. In 2012 kreeg ze ook nog de titel van internationaal grootmeester bij de mannen. Sopiko trouwde in 2015 met Anish Giri.

Davor Palo

Davor Palo werd geboren in 1985 en is een schaker en grootmeester uit Denemarken. Van oorsprong komt hij echter uit Bosnië-Herzegovina. Hij wist de titel van grootmeester al op jonge leeftijd te behalen. In 2005, toen hij 19 jaar oud was, kreeg hij de titel toegekend. Hij werd daarmee de jongste grootmeester in de geschiedenis van Denemarken. In 2013 won hij het Deense kampioen schaken.

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen is een Deense schaker en grootmeester. Hij werd in 1973 geboren en is tegenwoordig coach van Magnus Carlsen, de Noor die op die moment de titel van wereldkampioen houdt en hoogste staat op de FIDE-ranglijst. Eerder was hij ook al coach Vishy Anand, een andere bijzonder succesvolle schaker en voormalig wereldkampioen. Nielsen zelf werd internationaal grootmeester in 1994. Hij won vijf keer het Deense kampioenschap schaken en kwam zeven keer voor Denemarken uit tijdens de Schaakolympiade. In 2005 wist hij een FIDE-rating te behalen die de hoogste was die tot dan toe werd behaald door een speler uit de Nordics.

Curt Hansen

Curt Hansen is een Deense grootmeester en voormalig jeugdwereldkampioen, die werd geboren in 1964. Toen hij een jonge speler was wist hij al veel successen te behalen in internationale jeugdcompetities. Zo nam hij deel aan het Europese schaakkampioenschap voor junioren waar hij in 1982 eerste werd en tweede in 1983. Het jaar daarop werd hij wereldkampioen bij de jeugd en kreeg hij de titel van internationaal meester. Kort daarna, in 1985, haalde hij de normen om ook de titel van grootmeester te verkrijgen. In Denemarken wist hij tussen 1983 en 2000 Bent Larsen op te volgen als sterkste speler van Denemarken en hij wist zes keer het Deense kampioenschap op zijn naam te zetten. In 1992 behaalde hij zijn hoogste FIDE-ranking waarmee hij een gedeelde veertiende plek had op de FIDE-ranglijst. Hij representeerde Denemarken vijf keer bij de Schaakolympiade en behaalde diverse internationale successen. Sinds 2006 speelt hij echter amper meer.

Jens Kristiansen

Jens Kristiansen is een Deense grootmeester in het schaken. Hij werd op 25 mei 1952 geboren in Kopenhagen. In 2012 won hij het wereldkampioenschap voor senioren. Toen verkreeg hij ook de titel grootmeester. In 1979 kreeg hij al de titel van internationaal meester. Hij wist ook drie keer Deens kampioen schaken te worden. Dit lukte hem in 1979, 1982 en in 1995. Tussen 1978 en 1990 heeft hij zijn thuisland Denemarken vier keer gerepresenteerd tijdens de Schaakolympiade.

Bessel Kok

Bessel Kok is zelf geen groot schaker, maar is wel belangrijk promotor van schaaktoernooien. Kok werd in 1941 geboren in Hilversum en woont tegenwoordig in Praag. De zakenman ziet veel overeenkomsten tussen schaken en managen. Je moet een strategie hebben een vooruit denken. Je staat er alleen voor en je weet meestal niet wat je tegenstander van plan is terwijl de stukken over het bord schuiven. Bessel Kok richtte samen met de beroemde schaker Gary Kasparov in 1985 de Grandmaster Association op. Hij hiervan tot 1991 voorzitter. Hij was kandidaat-voorzitter van de FIDE in 2006, maar verloor deze verkiezing.

Bent Larsen

Bent Larsen was een Deense schaker en grootmeester. Hij leefde van 1935 tot en met 2010, toen hij overleed in Buenos Aires. Bent Larsen leerde al op jonge leeftijd schaken, namelijk toen hij zes jaar was. In 1954 werd hij op negentienjarige leeftijd schaakkampioen in Denemarken. Twee jaar later kreeg hij de titel internationaal meester FIDE. In de jaren ’60 was hij een sterke speler op toernooien. In 1960 en 1961 wist hij het Hoogovenstoernooi te winnen, al waren dit gedeelde eerste plaatsen. Het Hoogovenstoernooi was de voorganger van het huidige Tata Steel-toernooi. Larsen stond bekend om zijn fantasierijke en onorthodoxe manier van spelen. Hij wordt gezien als de sterkste speler die Denemarken heeft voortgebracht en totdat Magnus Carlsen in beeld kwam, werd hij tevens gezien als de sterkste speler uit Scandinavië. Magnus Carlsen is de huidige wereldkampioen en wordt gezien als een van de beste schakers ooit. Larsen kwam na een kort ziekbed te overlijden op 75-jarige leeftijd. Hij woonde op dat moment met zijn tweede vrouw in Argentinië.

Magnus Carlsen

De Noor Magnus Carlsen wordt gezien als een van de beste schakers ooit. Hij staat momenteel bovenaan de ranglijst van de FIDE. Op zijn dertiende wist hij al de titel van grootmeester in het schaken te behalen. In 2010 werd hij de jongste schaker die ooit aanvoerder was van de FIDE-ranglijst. In 2013 haalde hij een FIDE-rating van 2861, waarmee hij het record van Gary Kasparov verbrak. Zijn hoogste rating ooit was in 2014, toen hij een rating van 2882 had.

Tata Steel-toernooi

Dit jaar speelde Carlsen voor de dertiende keer op het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Gezien de Noor op dit moment nog maar 26 jaar is, is dit een hele prestatie. Hij won het Tata Steel-toernooi al vijf keer en is hiermee gedeeld recordhouder. De andere schaker die vijf keer wist te winnen is de bekende Indiase schaker en voormalig wereldkampioen Viswanathan Anand. Ook in 2018 zal Carlsen weer deelnemen aan het toernooi. Niet alleen vanwege het schaken, maar ook omdat hij dol is op Wijk aan Zee. Naast zijn successen op het Tata Steel Chess Tournament wist hij ook het wereldkampioenschap op zijn naam te zetten. In 2013 versloeg hij Viswanathan Anand. Het moge duidelijk zijn dat deze twee schakers aan elkaar gewaagd zijn als het gaat om schaaksuccessen.

Andere Nederlandse schakers

Nederland heeft veel grote schakers gekend. De bekendste is waarschijnlijk Max Euwe, die erg veel voor het schaken in Nederland heeft betekend. Hij was wereldkampioen en won ook meerdere keren het Tata Steel-toernooi, destijds nog Hoogovenstoernooi geheten. Daarnaast schreef hij diverse boeken over schaken. Loek van Wely was lange tijd de sterkste Nederlandse schaker, totdat Anish Giri enkele jaren geleden deze positie overnam. Hij werd zes keer achtereen Nederlands kampioen. Jan Timman heeft ook tot de wereldtop behoord en wist diverse grote toernooien te winnen. Andere Nederlandse schakers zijn bijvoorbeeld Hans Ree, Jan Hein Donner en Hans Böhm. Deze laatste drie schreven ook veel over schaken, in de vorm van boeken en schaakrubrieken in verschillende kranten en tijdschriften, zowel nationaal als internationaal.